csongradi borvidék
A borvidék Magyarország déli részén, a Tisza folyó két partján mintegy 100 km-es hosszban helyezkedik el. Nyugatról és északról a Duna-Tisza Közi Homokhátság, keletről a Maros-Körös köze, délről az országhatár határolja.
A termőhely környezeti jellemzőit alapvetően a sík, alföldi jelleg, és a térséget átszelő folyók, a Tisza, a Körös, és a Maros, illetve ezek mellékfolyói határozzák meg. A tengerszintfeletti magasság 120 m alatti, a területek többségén alig haladja meg a 100 m-t.
A termőhely klimatikus viszonyait a Magyarországon uralkodó kontinentális éghajlat határozza meg. Egyes években mediterrán hatások tapasztalhatók.
A borvidék nagy hagyományokkal rendelkezik a szőlő- és borkultúra területén. Az itteni szőlőkultúrát a folyók árterében ősidők óta lakó különféle civilizációk és kultúrák teremtették meg. Itt találhatók Magyarország legöregebb ligeti szőlő tőkéi, melyek a Tisza árterében díszlenek ma is.
A termőterületet alkotó települések
Terméktípusok
Bor: fehér, rozé, vörös
A termőterület talaja
A borvidéken főként az öntés talajon található lepelhomoktalajok a jellemzők. Kisebb részben barna erdőtalajok, csernozjom, réti talajok is fellehetők.
Főbb szőlőfajták
Cserszegi fűszeres, Rajnai rizling, Kövidinka, Olasz rizling, Kékfrankos, Zweigelt, Kadarka
Tippek, ötletek
Ember a gáton címmel minden év őszén megrendezik a Mindszentről Szegedre tartó éjszakai teljesítménytúrát, szárazon és vízen. Utóbbi jó lehetőséget teremt (időjárástól függően) egy a fél éjszakát felölelő, szerencsétlen esetben hidegben és szakadó esőben történő fejlámpás evezésre. Örök emlék annak, aki egyszer végigcsinálta!